20-01-10

1Para ontbinden?

 

 

Pieter De Crem is vorige week ingegaan op de vraag om de kazernes van Aarlen en Bastenaken in weerwil van zijn oorspronkelijk hervormingsplan waaraan geen komma zou veranderd worden, toch open te houden. De minister van Landsverdediging zwichtte volgens eigen verklaringen voor de historische waarde van Bastenaken, van waar de Amerikaanse generaal Arthur Mc Auliffe, de bevelhebber van de 101st Airborne Division, in 1944 het geallieerde bevel voerde tegen het Duitse Ardennenoffensief.

 

Voor de historische waarde van de Belgische troepen die deelnamen aan dit Ardennenoffensief, heeft de minister niet het minste begrip. Hun eenheid, het 1ste bataljon Para, dat zich op het moment van de beslissing ver van huis op operatie in Afghanistan bevindt, wordt ontbonden. Hun kazerne, de als monument beschermde Citadel van Diest, gaat dicht.

 

De wortels van 1 Para liggen bij het Belgisch SAS-eskadron dat meevocht in het Von Rundstedt-offensief in de Belgische Ardennen. Het Belgisch eskadron maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onder leiding van Eddy Blondeel, deel uit van de Britse SAS (Special Air Service) Brigade. De parachutisten namen deel aan operaties in Frankrijk, België en Nederland. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste geallieerde eenheid die voet op Belgische grond zette.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werden de Belgische SAS-parachutisten de ruggengraat van het 1ste bataljon Parachutisten, dat in 1953 zijn intrek neemt in de Citadel van Diest. Het 1ste Para nam de rode muts en het kenteken van de SAS over, het gevleugelde zwaard met de leuze ‘who dares wins’. Om die historische redenen wordt 1 Para het moederbataljon van de Belgische paracommando’s genoemd.

 

Terwijl De Crem officieel begrip toont voor de historische waarde van een kelder van waar een Amerikaans generaal de geallieerde troepen commandeerde, blijft hij vasthouden aan zijn beslissing om de moedereenheid te ontbinden die de tradities en symbolen bewaart van de Belgische soldaten die in Bastenaken mee hebben gevochten voor de bevrijding van Europa van het nazisme. Moest ik oudstrijder zijn, ik zou me diep beledigd voelen.

 

Er zijn nochtans alternatieven voor het begraven van 1Para, zelfs indien er een van de drie bataljons van de paracommando’s moet sneuvelen, en het afstoten van de Citadel. Dat beschermd monument binnen de stadskern van Diest is er trouwens niet zo slecht aan toe als De Crem het voorstelde in de commissie Landsverdediging. Volgens de bronnen in de kazerne loog De Crem daar het Parlement voor over tal van zogenaamde mankementen aan het kwartier. Een bezoek van de commissie Landsverdediging aan Diest zou al veel ophelderen. Bovendien biedt het nabijgelegen Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen vele mogelijkheden tot gezamenlijk gebruik door 1 Para.

 

Een herbestemming van de Citadel is niet evident, door de bescherming als monument. Maar wat let de Vlaamse en de federale overheid om rond de tafel te gaan zitten? Het moet mits wat goede wil, logistieke en legistieke creativiteit mogelijk zijn om de enige citadel die Vlaanderen nog telt in stand te houden, ze in een ruime mate toegankelijk te maken voor het publiek, bijvoorbeeld via de uitbouw van het Pegasusmuseum over de geschiedenis van de parachutisten dat er nu reeds is ondergebracht, en het gebouw dienst te laten blijven doen als de thuis van het moederbataljon van onze para’s. Samenwerkingsfederalisme, heet zoiets sinds kort.

21:47 Gepost door peter in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.