01-03-12

Er bestaat geen bond voor gepluimde gescheidenen

Blijkbaar was er een partij in de Vlaamse regering die eiste dat er ook verse inkomsten, nieuwe belastingen dus, werden gevonden om het gat in de begroting te vullen. Ik zie de ministers daar zitten, in hun brede lederen zetels in het zaaltje van de ministerraad op het Martelaarsplein, slurpend van een kopje verse koffie: wie heeft een idee? Eerst komen bij elke partij de taboes bovendrijven. Hoe lang de palaver duurde, weten we niet, maar hij leverde wel een pracht van een nieuwe belasting op. Minister-president Kris Peeters kondigde bijna fier aan dat op jaarbasis 40 miljoen bijkomende inkomsten zullen binnenstromen door de taks op het verdeelrecht, een registratierecht dat moet worden betaald om uit onverdeeldheid te treden, te verdubbelen, van 1 procent tot 2 procent.

 

Het lijkt peanuts, maar ik vind dat deze prachtige nieuwe belasting, verkocht als "een verdere modernisering van de registratierechten in de brede betekenis", getuigt van een ontstellend gebrek aan consideratie, aan mededogen zelfs. Want de Vlaamse regering treft er voornamelijk en keihard een doelgroep mee waarvan ze maar al te goed weet dat ze zwak is en nauwelijks georganiseerde belangenverdedigers telt: koppels die uit elkaar gaan en gedwongen worden om hun huis te verkopen.

 

Door de verhoging van het verdeelrecht met één procent berooft de Vlaamse regering mensen die zich al in moeilijke omstandigheden bevinden, in de meeste gevallen van meer dan een maandloon. Reken even mee: een gemiddelde woning in Vlaanderen is al snel 250.000 euro waard. De verhoging van het verdeelrecht met één procent kost wie het moet betalen dus 2.500 euro extra.

 

Ik ken niemand die gescheiden is en die daar niet onder geleden heeft: verdriet, gevoelens van mislukking, woede, frustratie, ongeluk. De Vlaamse regering voegt daar nu een extra financiële straf aan toe als er een huis verkocht moet worden. Een huis waarvan ze op de aankoopprijs eerst al eens 10 procent registratierechten heeft geïnd.

 

Kris Peeters trachtte de maatregel in het Vlaams Parlement te verdedigen door te wijzen op "het te grote verschil tussen het algemene overdrachtrecht van 10% (bij de aankoop van het huis) en het bijzondere overdrachtrecht dat het verdeelrecht is", dat daarom dus van 1 naar 2% wordt gebracht. Twee procent is toch nog heel wat minder dan 10 procent? En bovendien ontvangen de verkopers toch de verkoopwaarde van hun woning? Ik ruik veel macchiavellisme in die nieuwe belasting.

 

Ik ben niet gespecialiseerd in het onderwerp, maar een snelle zoekopdracht op internet levert massaal de wetenschappelijke bewijzen en schrijnende getuigenissen dat echtscheiding de kans op armoede verhoogt. Twee voorbeelden: de Universiteit Antwerpen toonde aan dat gescheiden moeders met jonge kinderen meer in de armoede belanden dan het gemiddelde gezin. Een Nederlands onderzoek stelt dat in 16 procent van de gevallen het inkomen na een scheiding onder de armoedegrens zakt, terwijl van de stabiele echtparen in een jaar maar twee procent arm wordt.

 

De Vlaamse regering telt naar het schijnt ook een minister die bevoegd is voor Armoedebestrijding. Het is dezelfde minister die bevoegd is voor Media. Was ze misschien te gepreoccupeerd bezig met het afschermen van een taboe, de oprichting van haar derde net voor de VRT? Vlamingen in de Wetstraat noemen de VRT wel eens het enige Vlaamse medium met de macht om politici te maken en te kraken. Een bond voor gepluimde gescheidenen hebben we nog geen acties horen aankondigen. De kinderen van gescheiden jonge moeders zullen misschien wat minder brood hebben, ze krijgen wel een fonkelnieuwe kinderzender.

10:49 Gepost door peter in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook | | |

Commentaren

is er al iemand in dit belgenland die weet vanaf wanneer deze 2 % regel ingaat ?
ik ben alleen met twee kinderen en ben sinds december bezig met het aankopen van mijn woning eerst kreeg ik 21 % btw op mijn dak voor de notariskosten. Door de moeilijkheid bij de bank om een lening te verkrijgen omdat ik een te laag inkomen heb krijg ik er nu nog eens een cadeautje bij van enkele duizenden euro s Dank u vlaamse regering waar moet ik die duizenden euros weeral halen.Ik mag wel een appartement gaan huren van 600 euro maar een lening afbetalen mag van veel minder in de maand mag ik niet want dan zit iik onder het bestaansminimum. Maar ik kan mij troosten leuk nog maar eens een kinderzender erbij

Gepost door: catherine | 01-03-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.